Jön a hideg…

Sajnálatosan, ahogy közeledünk a decemberhez, az időjárás is kezd egyre cudarabb lenni. Ennek jeleként az üzletekben megjelentek a hősugárzó cuccok is – úgy látszik, azért van aki hajlamos fűteni.

Az itteniek amúgy már nagyon fáznak, mialatt én még egy pulcsival beérem, a népek nagy részén már kabát van.
Péntekre megjött a hideg, kevesebb mint 10 fok volt napközben meg némi eső. Ugyanakkor ami jó: ennél lényegesen hidegebb nem is várható a tél során.

Nézegettem időjárási archívumokat, ezek alapján az elmúlt 5 év alatt nem mértek mínuszt a járás területén, igaz, hogy a 0.3 fok nem sokkal marad el tőle. A suli hideget nehezebben viselő fáinak törzsét elkezdték körbebugyolálni, s a környék narancstermelői is ugyanezt teszik a kertben. A narancs amúgy nagyon kedvező áron fut, pár napja vettem belőle. 1 kiló mintegy 70 forintba kerül, s még finom is.

Azért állítólag néha előfordul időlegesen nulla fok alatti hőmérséklet is, minthogy 6-7 évente egyszer látni havazást is. De azért hóemberre nem futja belőle, alig pár pihe szállingózik, s gyorsan el is olvad.

A leghidegebb hónapok a december és a január, bár olyankor is legalább a napok felében 10 fok feletti értékekre lehet számítani, majd aztán februárban már jönnek a 20 fokok. A fokozatos melegedés csúcspontjaként aztán a nyár viszont elég gyilkosra sikerül. Július második és augusztus első fele masszív 40 fok feletti kánikulával jár, de ezt szerencsére én már nem fogom megtapasztalni. Függetlenül attól, hogy maradok-e egy extra évet, a nyarat mindenképp odahaza töltöm majd, bár az időjárás tekintetében nem biztos hogy jobban járok vele, mert itt legalább van légkondi.:)

A légkondi amúgy egyáltalán nem luxuscikk ideát. Többnyire még a leglerobbantabb házakon is fellelhető, s 2000 yuannél többe beszereléssel (a cső valamilyen nyílászárón keresztüli kivezetésével) együtt sem kerül. S míg a telet kibírják, a hőségtől nagyon szenvednek, úgyhogy ez elsőrendű prioritás még a nincstelen rétegek körében is.

A lakásom belseje most kellemesen fűtött, fázni nem kell. Remélhetően azért az extremitások is elkerülik majd az idei telet, s hógolyózni sem fogok tudni a gyerkőcökkel. A február meg már nincs olyan messze.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük