Sanya és az oroszok

Még ideérkezésem előtt hallottam róla, mennyire felkapott hely Hainan az orosz turisták közében. Ez annyira nem is nagy csoda, hisz’ Szibéria s az orosz Távol-Kelet vidékéről ez az egyik legkönnyebben megközelíthető trópusi desztináció.

Ahhoz azonban a helyszínre kellett jönnöm, hogy észleljem, mégis milyen nagyságrendben épült rájuk a helyi idegenforgalom. A hatékony marketing, s a rájuk szabott könnyített beutazási feltételek hatására – ha a helyiek szintén nem csekély léptékű létszámától eltekintünk – majdhogynem a Krímen vagy a grúz partokon érezheti magát az ember.
Utoljára Jevpatorijában láttam ennyi cirill betűs feliratot, s a lokális kereskedőréteg is felszívta a szláv vendégek kiszolgálásához szükséges tudást: szinte minden sarkon akad valaki, aki elkezd oroszul karattyolni. Nem is mindig olyan rossz akcentussal. Az itt-ott felcsengő orosz muzsika sem szokatlan.

P1010012

Míg Kína más részein a default elképzelés szerint angol vagy amerikai vagyok, itt fel sem merülhet, hogy ne orosz lennék. S bár most nincs is igazán szezon (számukra), a hely főleg a tavaszünnep miatt vakációzó kínaiakkal van tele, azért egészen sok gyévacskát és ronda orosz hapsit látni.

Miután Hainanra látogatni még a kedvező árak ellenére sem annyira olcsó, elsősorban tehetős oroszokról beszélünk, ennek megfelelően orrba-szájba vásárolnak fel jóformán mindent a rájuk szabott, s igencsak nem olcsó duty-free shopokban és nyugati vagy luxustermékeket kínáló boltokban.

Amennyire észrevettem, nagyon azért nincsenek oda értük. Az üzlet persze fontosabb, s így ezt direktben nem éreztetik, de ha kiderül, hogy én Kínában élek és beszélem a nyelvet, akkor azért van véleményük.

P1010004

Egy dologban viszont még fejlődhetnének. A fürdőruhákat egészen biztosan nem a nemzetközi vendégseregnek árulják, kitartó kutatómunka ellenére sem találtam igazán vállalhatót. Nem vagyok egy kebelcsoda, de a kosárméretekkel van némi gond, így napozni nem is nagyon merek. Az olykor meglehetősen terjedelmes orosz fehérnépek garantáltan nem helyben szerezték be a saját tengerparti öltözetüket. A már messziről észrevehető, cirillbetűs masszázsfeliratok szolgáltatásait azonban előszeretettel veszik igénybe.

Szóval, tény ami tény: az oroszok Sanya meghatározó elemei.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

One Comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük