Valami van a levegőben

A felsőoktatásba kerülés a kínai fiatalok életében hatalmas mérföldkő. Túl azon, hogy a diplomaszerzés lehetősége egy jobb élet ígéretével kecsegtet, már az itt töltött évek is óriási változásokat hoznak a mindennapjaikban.

Emlékeztek még a középiskolai napirendjükre? Reggeltől estig suli, s normál esetben a szombat este és a vasárnap első fele szabad. Ráadásul hatalmas a nyomás is, hiszen a jövőjük az utolsó teszt eredményén múlik: ezen áll vagy bukik, hogy bekerülhetnek-e egy-egy jobb egyetemre, főiskolára. Nem is akkora csoda, hogy azokban az években nem is szól semmi másról az életük, csak az iskoláról és a tanulásról.

Ezzel szemben, ha leküzdötték a középiskola minden nehézségét, utána megnyílik előttük a világ. Nálunk a diákoknak napi 4-6 órájuk van, s kizárólag hétköznap. Hirtelen rengeteg szabadidőhöz jutnak, s el is kezdenek élni.

Esténként a kampusz tele van andalgó párocskákkal, s ha szemérmesebbek is az Európában megszokott viselkedéshez képest, azért összebújást, kézfogást vagy átkarolást lehet látni. Persze aránylag félreesőbb helyeken, a félhomályban.

Nappal azért még szégyellősek, s bár az esténkénti látvány nem ezt sugallja, a diáklányaim kategorikusan tagadják, hogy nekik lenne barátjuk. Az igazság az, hogy ebben a korban már nagyon sokuknak van, de az esetek zömében ezt még nem reklámozzák, pláne nem otthon, a szülők előtt. S hogy azért nem mindig viselkednek jó kislányként, azt jól jelzi, hogy a kampusz boltjában széles választék érhető el fogamzásgátló termékekből.

Általában itt ismerik meg leendő házastársukat, mivel még jellemzően házasságban gondolkoznak. Talán otthon meglepő módon a fiúk is. Ez még egy másik világ, hogy jobb vagy rosszabb, azt nehéz eldönteni, de mindenképp más.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

7 hozzászólás

  • Salmo

    Úgy látom, elég nagy a blogszféra, hogy olyan szubkultúra is megtalálja a helyét
    ami a háromlábú lőtéri kutyát sem érdekli.
    Végülis jobb, mint egy kinai széklet fényképezése…

  • Tiheli

    Azta, nem akarom elhinni, hogy már itt is megjelentek a trollok… Az azért érdekelne, hogy mit ért szubkultúra alatt. A kínai kultúra nekem nem nagyon fér bele ebbe a kategóriába 😀

  • virágelvtárs

    Muszáj beszólni, ezt a lőtéri kutyásat a srác már rég tartogatta, mert szerinte vicces, de a black girls blogon sehogyan sem tudta ellőni. Már ami a személyeskedést illeti. Én ki voltam zárva a lakásból egészen addig, amig egy faággal be nem nyomtam az ajtót. aztán nem láttam meg, hogy egy láb van a kanapén, és a lakótelep bejáratánál két csajnak magyaráztam, hogy hova menjek. Nem vittek haza… Veve, van netem megint, rettegj. Ja, reggel fél hat.

  • virágelvtárs

    Ja, és a bejegyzéshez, nem, nincs andalgás és szégyenlősség, csak te nem tudod. A kínai férfiak Dongguanba járnak prostikért (kb. a 8O%-uk), a nők pedig annyi férfival fekszenek össze, amennyivel csak lehet, főleg, ha házasok. Ez azért van, mert Kínában nincs etika vagy vallás. Mi otthon beszélünk róla, de vigyázva csináljuk, ők nem beszélnek róla, de durván csinálják.

  • Liping

    @virágelvtárs: Szerintem Kantonban egy egész más szeletét látod a kínai valóságnak, olyan, mintha nem is ez az ország lenne.
    De nem is azt írtam a bejegyzésben, hogy az itteniek bármivel is jobbak, csak adni kell magukra a társadalom erkölcsi elvárásai miatt. Ma is gyakori, főleg nem Kantonban, hogy az első partnerrel házasodnak össze (aztán persze házasként már nem feltétlenül tartanak hűséget, de ez más kérdés).

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük