Napi betevő: kiváló kínai csokoládé
A kínai egy roppant mód édesszájú népség. Ha egy ideát még nem meghonosodott élelmiszert szeretnénk a piacra bevezetni, a legjobb, ha nyakon öntjük egy fél mázsa cukorral. Úgy egész biztosan megveszi valaki. Nem csoda, hogy a tej csak ízesített formában fogy, ahogy a csokis sajtot is itt árulják. Édes a kenyér, az összes pékáru, de még a kínai felvágottak is édesek, s a cukor annyira kell, hogy cukormentes üdítő alig akad, édesítőszer meg egyáltalán nincs. Kész csoda, hogy ehhez képest meglepően jó állapotú fogsorokkal villognak a helyiek.
A nagy glükózmánia ellenére a kínai élelmiszeripar hatalmas lemaradásban van a csokoládégyártás területén. Eleve egészen silány a választék, s ami van, abból sem készítenek nagy kiszereléseket. A kakaó Kínában csak Hainanon él meg – s az ottani 20-30 tonnás éves kakaóbab-termelés édeskevés -, így a csokoládé alapja mindenképp import, de azért ez nem szolgáltat igazi magyarázatot.
Akármi is az ok, a kínai bevásárlóközpontokban főleg Snickers-et, Dove-ot és M&M’s-et lehet kapni, s itt-ott akad még Cadburry is. Normális, nyugati színvonalú csokoládét a hazai palettán egyedül a 脆香米 (Cui xiang mi, lefordítva: roppanós rizs) márka termékei képviselnek, ezek viszont nagyon finomak, s hogy a szterotipizálásnak is megfeleljenek, rizsesek.
Mocsok módon illusztrációnak egy gugliképes printszkrínt adok, mivel a cikkírás közben a saját terméket idő előtt befaltam.
6 hozzászólás
virágelvtárs
Hát bele is kötnék meg nem is. A kínaiak szerintem utálják az édeset, de amiért nem kötök bele az az, hogy aminek édesnek kéne lenni, az íztelen, és valóban, aminek sósnak kell lenni, az édes, ahogy írtad, a kenyér például. 7 év Peking alatt gyakorlatilag egy édes sütit nem ettem, mind sós volt, vagy zöld. A cukorral szétöntött cucc az a nyársas tanghulu, az borzasztóan édes, kifordul az ember gyomra, mert hogy két kiló cukor alatt van gyümölcs kici.
Liping
@virágelvtárs: Hát nem tudom. Ha utálják, miért édes szinte minden?:) Amúgy persze, hülyeség általánosítani, itt is egyénfüggő. A múltkor láttam itt a kampuszos boltban egy koktél krékerre erősen hajazó küllemű, dobozos rágcsát. Na mindjárt be is indult a nyálelválasztásom, meg is vettem, erre mit ád az ég, persze hogy nem sós, hanem valami édes szar. El is ajándékoztam.:)
grovian
+1 az édeshez. Egyébként már vagy 115 millió cukorbeteg van Kinában és Shanghajban minden 3. ember túlsullyos. Nem csoda, mert minden sarkon van egy péksütis, tele édes cuccokkal, meg csokizóhelyek, meg annyi amcsi kávéző amennyit csak építeni tudnak.
Meg a híres édes szalámi, brr. Múltkor a szagától majdnem kiadtam a taccsot.
Egyébként épp most toltam egyet a fent megénekelt csokiból és tényleg jó 🙂
A többi valahogy gagyi, kb olyan szinten vannak, mint régen a orosz nugátok.
virágelvtárs
@grovian: Hülyeség ez mind kéremszépen. Sport szeletet nekik, kapucínert, meg Balatont. Na azt hívjuk büszkén csokoládénak. Rendes kövér kínai gyerek hízzon rendes magyar csokoládén! Sznyíkersz, meg Mars? Egye az aki beletette a térfogatnövellőt.
grovian
@virágelvtárs: A kecómhoz közel van egy Hershey csokibázis vagy mifene. Az összes amcsi filmben nyomtják, hogy ilyen meg olyan jó a hershey, de a béka segge alatt nincs a Milkától, vagy bármelyik svájci
grovian
@virágelvtárs: A kecómhoz közel van egy Hershey csokibázis vagy mifene. Az összes amcsi filmben nyomják, hogy ilyen meg olyan jó a hershey, de a béka segge alatt sincs ha a Milkához, vagy bármelyik svájci csokihoz hasonlítjuk.