Móka Wuhanban

A külföldi Kínában majdhogynem celebritás. Tetszik, nem tetszik, ez van. Ez a kivételezett státusz gyakran készteti arra  a helyi szerveket, intézményeket, hogy mindenféle programokat szervezzenek a szerencsétlen, ide kitántorgó waiguorennek. Részben előzékenységből, de főleg inkább azért, hogy ezalatt is villoghassanak velünk.

Most csütörtökön Wuhanban találtak számunkra elfoglaltságot. Az összes helyben fellelhető idegent összeszedik, s valamiféle koncerten veszünk majd részt. Feltehetően ez nem minden, mivel az éjszakát is ott töltjük majd el, s csak péntek délután hoznak bennünket vissza. Állítólag a karácsonyra való tekintettel zajlik mindez, mert az persze magától értetődő, hogy minden waiguoren él-hal e ünnepért, s el sem tudja képzelni, hogy kimaradjon belőle még Kínában is. (A félreértések elkerülése végett közlöm, hogy én konkrétan nem vagyok zsidó, de lehetnék, mint ahogy Xianningben van egy muszlim külföldi is, aki bizonyára alig várja, hogy prófétát cseréljen.)

A lényeg, hogy nincs mese, muszáj teljesíteni a pofavizitet, mert a fő-fő-főnök már odaígért minket, mi több, nagyvonalúan állja minden költségünket is.

Az gondolom nem lepi már meg az olvasót, hogy én személy szerint szerettem volna kimaradni az eseményből, de sajnálatos módon erre nem nyílt lehetőség. Az az egy vigasztal, hogy Wuhanban hozzájutok majd némi normális kenyérhez meg felvágotthoz.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

8 hozzászólás

  • Ahmet

    Kenyér az fájdalmas pontja az itteni életnek, de pár szár yuanért már tudsz venni egy grillsütőt, amiben tudsz kenyeret sütni:

    Hozzávalók:

    3 csésze liszt (mondjuk fele-fele arányban teljes kiőrlésű és sima)
    1,5 csésze víz
    2 csapott evőkanál instant élesztő
    2 evőkanálolaj
    1 kiskanál cukor
    2 csapott evőkanál só

    Elkészítés:

    Elméletileg az instant élesztőt nem kell futtatni, sőt cukor sem kell hozzá, gyakorlatilag én úgy vettem észre, hogy mindkettő jót tesz neki.

    Szóval

    1. A 1,5 csésze viszet felmelegítem (vagy engedek a csapból, ha tud elég meleget produkálni), beledobom az élesztőt és a cukrot és kb. 10 percig hagyom felfutni. A víz ne legyen forró, és sót ne kapjon még ekkor, mert az kinyírja.

    2. Belekeverek minden mást, tésztát gyúrok, ha szükséges, még egy kis liszttel vagy vízzel korrigálom, hogy ne legyen se túl száraz, se túl ragacsos.

    3. Kb. 30-40 percig hagyom kelni letakarva (én fazékban szoktam).

    4. Cipóra formázom (ilyenkor már nem nagyon szabad gyúrni, mert akkor sütés után széttörik), vágok rá 3 csíkot és egy kiolajozott alufólián beteszem a sütőbe.

    5. Kb. 10 percig sütöm, aztán a közepét letakarom egy keskeny alufólia csíkkal. Összesen talán 40-50 percig sül.

  • virágelvtárs

    @Ahmet: Vagy simán kenyérsütő…

    Amúgy a nyugatiétel-ital témát itt már elemeztük sokat, beszéltünk a helyettesítésről, én említettem a gyorssegélycsomagos megoldást magyar termékekre. A többire meg ott a taobao vagy más netes bolt. Mindent meg lehet kapni, 24 órán belül bárhova az országba kiér, és olcsó. Azoknak, akik még nem vágják a kezelést vagy nem értenek kínaiul megkérnek egy random kínai ismerőst hogy rendelje meg. Én bár vágom, mert saját boltjaink is vannak, de nekem is kényelmesebb, hogy a feleség rendeli.

  • Ahmet

    @virágelvtárs: Persze, van minden, nem is veszélyes áron, de ha valaki nem akar hosszabb távra berendezkedni (mint pl. én), az lehet, hogy nem akar összevásárolni semmit, ami nem feltétlenül szükséges. (Lakótársam most költözött el, hátrahagyott párezer yuannyi cuccot, amit négy-öt hónapot használt összesen:)

  • virágelvtárs

    @Ahmet: Én most komolyan beizgultam a kenyérsütőre, holott mivel nagyvárosi embör vagyok, azért elég jó kenyereket (nyugati bucit is) tudok venni. De mondom, taobaoról most vettem kiló mozzarellát meg fél kiló edamit, össz 8O-ért, és tuti cucc, nem kenyai fake.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük