Vendégposzt: Kína és a tészták

Ma rendhagyó, de a jövőben előreláthatóan nem szokatlan módon, vendégszerző tollával ékeskedik a blog. A köreinkben régóta kommentelő, olykor kötekedő, nem ötvenes pacák virágelvtárs követte el az alábbi esszét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ekézni is csak őt szabad, ha valami nem tetszik, de bízom benne, hogy inkább pozitív kritikákat kap. Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy a bejegyzés a blog hagyományaitól eltérően elég hosszú, de tessék szorgosan olvasni.

____________________________________________________

 

Népbetegségek I. – TÉSZTA

Akárhogy nézzük, Kína lehet modern, nézhet úgy ki minden városuk, mint bármelyik amerikai város, de a nyugatiság kedvéért hiába dobnak el mindent, ami ázsiai volt, a furcsa dolgaiktól nem tudnak megszabadulni.
A blog esetleg magyarul olvasni tudó kínai olvasóitól ezúton kérek elnézést, de úgy is tudják, hogy igazam van.

Fogyaszta¦üsa - szoveg ele.jpeg

1. Tésztaevés

A kínai nem tud a tészta nélkül meglenni. Az északiak naponta eszik, mintha az életük múlna rajta, a déliek szerint csak az északiak szeretik, de azért majdnem olyan napi rutin nekik is, mint a rizs. A déliek, hogy a dolgot fokozzák, inkább rizstésztát esznek. Rizstészta…

 

a.) Fogyasztása

 

A tésztát hangosan kell enni. Szürcsölni, szörcsögni kell közben, amint a tészta egyik vége bekerül a szájba, azt lehetőleg úgy kell beszívni, hogy mindenki tudjon róla. Az északiak tésztaevése egy külön rítus. Megkapja, megnézi. Ez is furcsa Kínában. Az ételt körbe kell mustrálni. Aztán föléhajol, lassan beletúr a pálcikával, aztán gyorsan a szájába szürcsöli, és úgy húzza be, mintha valaki ki akarná venni onnan. Ezek olyan kötelező mozdulat- és hangsorok, mintha az iskolába verték volna beléjük.
A szürcsölés pedig elengedhetetlen. Én mindig civilizáltan próbálom enni, de nekik ez sohasem tetszik. Megkérdezik, hogy MI VAN, NEM FINOM? (Hát akkor miért nem adtak valamit, ami már majdnem finom, mondjuk krumpli). Ekkor mosolygok, és próbálom titokban a hosszú szálakat elharapni, hogy ne legyen esélyem se a beszürcsölésre. Reakció: DE HÁT NEM SZABAD AZT ELHARAPNI!

 

b.) Maga a tészta (面,面条 – mian, miantiao)

 

Miért bántom én a tésztát magát, hiszen mi is szeretjük ott messze Európában? Azért.
Az átlagos kínai tészta, legfőképp hosszútávon könnyen megunható eledel. A kínai leves és a kínai tésztafélék között az a különbség, hogy míg a kínai leves az forró víz szójaszósszal és egy darab csonttal, a tészta pedig ugyanez, csak van benne tészta és pár darabka hús. Van mondjuk köztük nagyon finom étel is –  gasztró következik:

Az északiaknak az a tészta, ami a délieknek a rizs. Sok magyar nem hinné el, de nem minden “kici kínai” (Északon nem is kicsik) eszi a rizst. Északon ezt a tészta pótolja.

– A kedvencem a 炸酱面 (zhajiangmian).

zhajiangmian.jpeg

Jellegzetesen északi, főleg pekingi étel, a spagettitől nincs messze, néha ízben sem. Darált hús, uborka, répa, kifejezetten sós íz, de mivel sehol sem csinálják egyformán, érdemes sokszor és sokat enni.

 

 

– Vágott északi tészta (刀削面 – daoxiaomian)

vagott kinai teszta2.jpeg

vagott kinai teszta 3.jpeg

vagott kinai teszta1.jpeg

Eredetileg Shanxi tartományból származik, de Pekingben is nagyon népszerű. A legnagyobb különbség, hogy nem tesznek a tésztába tojást. Megcsinálják a tésztát, és a tésztatömbről nagyon éles késsel belevagdossák egyenesen a vízbe. Ebből turistalátványosságot is csináltak, híresebb helyeken kijön a kissrác, egykerekű biciklin egyensúlyoz, a tészta a feje tetején, és onnan vágja az asztalon bugyogó levesbe, a vadidegen külföldiek meg tapsolnak, ha mellémegy kacagnak, hazaérnek fészbúkolják.
Ja, hogy kevesebbet kelljen az embereknek dolgozni, már erre robot is van, de az nem tud biciklizni.

  

Biangbiang 面 (mian)

biangbiang1.jpg

biangbiang2.jpg

Szintén esedetileg Shanxi-ból, az első karakterét a legtöbb beviteli módszer nem tudja, mert az egyik legbonyolultabb kínai karakter (ha jól számoltam 57 vonás), tessék gyönyörködni benne.
Egyszerűen isteni. Fantasztikus csemege, és más véleményt erről még se kínaitól se külfölditől nem hallottam. Széles tészta, nem vízben, pikáns, sós íz hússal zöldségekkel. Délen sajnos gyakorlatilag beszerezhetetlen.

 

 

– 兰州拉面 (lanzhou lamian)

Lanzhoumian.jpg

Lanzhoumian2.jpg

A nyugati muszlimok étele, csak és kizárólag speciális, lanzhou-i muszlim éttermekben érdemes enni, ha nincs muszlim sapka a pincéreken, akkor el kell menni máshova! Országszerte kapható. Erre érvényes a fent említett szürcsölős evési módszer. Forró víz, tészta, hús. A legtöbb fajtája -számomra-  épp ezért felejthető.

 

 

– 米线 (mixian)

Liangmixian.jpg

suanlamian.jpg

Ez a déliek által fogyasztott rizstészta. Nagyvárosokban az utcán állnak érte sorban, papírdobozokból eszik ki. Épp a napokban ettem nem keveset, Kunmingban, a hideg változatát, isteni.
De nem minden arany. Délen rengeteg változata van, mást tesznek bele más ízvilággal mindenhol. A legnépszerűbb talán a 酸辣面 (suanlamian), azaz a savanyú-csípős. Kifejezetten jó, de nekem hasmenéses sajnos.

 

c.) Népitészta, azaz az instant vonatétel

 

A vonaton dobozos tésztát KELL enni. Mindenki egy nagy zsáknyi tésztával száll fel egy 3 órát meghaladó vonatútra (hagyományos vonattal ez általában egy szomszéd várost jelent, gyorsvonattal a szomszéd tartomány egy városa). Ez egy fél literes papírdoboz, fóliával bevonva, ára 4 RMB (kb. 130 forint). Ha valaki enélkül száll fel a vonatra, az biztos, hogy maga az ördög, de legalábbis elmeháborodott. Fontosabb, mint maga a vonatjegy. Ha előveszek a vonaton mondjuk egy szendvicset, szemmel vernek, és sustorognak, hogy márpedig ez a külföldi hülye, mert nem eszik instant tésztát!

vonatteszta2.jpeg

vonatteszta1.jpg

A legfontosabb: az instant tésztát együtt kell enni! Senkinek eszébe sem jut, hogy megbontsa addig, amig egy kedves utastárs meg nem szánja őket éhségükben, és el nem indul a tésztájával a forró víz felé.
És ekkor jön a sorbanállás. Hirtelen mindenkinek eszébe jut a 10 doboz tésztája, már nyitja is ki, és áll be a sorba forróvízért.
Ízváltozatok: tulajdonképp sokféle van, a marhahúsos a legnépszerűbb, de van rákos, savanyúságos, csípős, halízű, csirkés, zöldséges. Paprikáscsirke ízű nincs.

 

 

 

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

7 hozzászólás

  • sellőlány

    Ezt a posztot nem írhatta a virágelvtárs. Vagy ha mégis, akkor elrabolták az ufók. 🙂 És akkor most muszáj lesz beismernem, hogy tetszett nagyon. Tészta témában akkor a kínaiak látens olaszok? A lebbencs tésztának kinéző valami nagyon ronda, de biztos finom lehet. Indonéziában is nagy divat az instant leves, egy 8 órás buszozásunk elején még viszonylag rend volt és tisztaság, a végére térdig ért a dzsuva, aminek nagy részét ezek a dobozok tették ki a padlóra dobálva. A mögöttünk lévő ülés alatt egy pedig ketrec csirke utazott. Ezt színesítették a megállókban felszálló mozgóárusok (náluk lehetett mindenféle kaját és instant levest venni) és a zenész csapatok, akik a megállók között élőzenét szolgáltattak az utasoknak némi baksis fejében.

  • Drizari

    Palócainknál (Salgótarján környéke) szintén divat a szürcsölve evés, csak a szájégetőn forró levessel. Bevégezve kötelező a böfögés, ha elmarad, máris neked szegezik a kérdést: nem ízlett?

  • Mbraun

    Ha jol emlexem, akkor Chendguban tanyazik a szerzo, ha lehetseges a varosrol egy par mondatot (Vagy epp arrol a varosrol, ahol tartozkodik). Ez a bejegyzes is nagyon jo lett.

  • virágelvtárs

    @Mbraun: Köszönöm, igen jól emlékszel, Chengduban még soha nem voltam 😀
    Majd írhatok városokról is, ha Veve rendesen utalja érte a fizetést, hahaha.

  • zebrina

    Ez a poszt nekem miért maradt ki anno, nem tudom, de nagyon tetszett. Csak nyelem a nyálam.
    Ami az instant tésztákat illeti, nekem is van kedvencem itthon, bevallom. Először még 2005 körül ettem, amikor a lányom hozott haza ajándékba Thaiföldről. Olyan erős levest én még az életemben nem ettem, de olyan finomat sem. Annyira ízlett, hogy a burkát elraktam emlékbe, mondván, ilyet többet úgysem fogok enni. Erre kb. egy éve felfedeztem a leves ikertestvérét a bp-i Vámház körúti Ázsia boltban. Azóta minden hónapban megengedek magamnak 1-2 ilyen instant levest, nem az ára miatt csak annyit (olcsó), hanem egészségügyi szempontok miatt, mert nem nagyon bízom benne, csak nem bírok ellenállni neki. Sokféle van, de én egyet szeretek, és ez a YUM YUM – TOMYUM SHRIMP CREAMY FLAVOUR, ha valaki esetleg kipróbálná. 🙂 Mindezt csak azért írtam le, mert meg tudom érteni a kínaiak tészta-imádatát.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük