Kína az itókák terén is unikum

Ahogy a modern élet, s annak vívmányai Kínában is teret nyernek, az idelátogató külföldi – különösen ha nagyvárosban jár – talán már észre sem veszi, hogy ideát az ivás sem a megszokott módon zajlik.
A helyzet egy húsz éve még teljesen más volt, azóta a hagyományok egyre inkább visszaszorulóban vannak, s Kína idomul a világhoz.

 

Kínában eredetileg nem ittak hideg vizet. Ez nem valami furcsa perverzió volt a részükről, mindössze rájöttek arra, hogy ha felforralják, jó eséllyel elkerülik a ragályos betegségeket. Feltételezem, hogy nem volt mindig idő kivárni, hogy meghűljön a folyadék, no, meg ha tealeveleket vagy más növényeket raktak bele, akkor amúgy is célszerű volt melegen fogyasztani, így aztán ez a derék nép forralt vizet ivott forrón.

A vezetékes víz még ma sem iható, így ezt azóta is meg kell forralni, ellenben fillérekért be lehet szerezni palackos ásványvizeket, és ott vannak a tisztított ivóvizek 19 literes ballonjai is – ez utóbbiak tényleg nagyon olcsók.
Ezek és az üdítőital-cégek reklámmilliárdjai azt eredményezik, hogy ma már egyre kevesebben mászkálnak a kis forróvizes termoszukkal a kezükben, de azért még nem veszett ki teljesen a mindennapokból.

 

A nagy kólacégek milliárdos kampányai sem ölik ki ugyanakkor a kínai spirituszt. A Pepsi marketingesei feltehetően legvadabb rémálmaikban sem gondolták volna, hogy mi történik a nedűjükkel a találékony kínai kezekben.

wp_20151223_11_44_58_pro.jpg

A fenti kép a menzán készült. A nagy kondérban Pepsit forralnak a konyhás nénik, némi gyömbérrel fűszerezve. A teljesen buboréktalanított itóka aztán a diákbendőket melegíti, no meg próbaképp a miénkben is megfordult. Kevésbé szörnyű, mint amilyennek az ember eredetileg feltételezné.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

8 hozzászólás

  • virágelvtárs

    Meginén.

    A gyömbéres forró kólát rendszeresen „hagyományos téli meghűlés elleni ital”-ként emlegetik, és még kávézókban is árulják.
    Persze ez is az ősrégi kínai tradíció része, mint az ünnepeik, azaz a Valentin-nap, a Halloween meg a hálaadás-karácsony kombó.
    Dehát 1OOOO éves kultúra, tiszteljük az ősi szokásokat és gasztronómiai remekeket, melyeket a távolkelet bölcsessége táplál.

  • Sol Durka

    Ó nem kedves cikkíró, a derék kínai nép nem azért itta és issza a forralt vizet/teát, mert nincs idejük kivárni, míg kihűl! Ennyi naivitást csak a nagyon tájékozott nyugati elme enged meg magának. A világ legbölcsebb módszere a forró víz ivása, hiszen a legszörnyűbb kánikulában sem izzad meg tőle az ember, míg a hideg víz után patakokban folyik az emberekről a veríték. Oka egy egyszerű fizikai jelenség, meg a gondolkodás.

  • Liping

    Szerencsére van, aki gondolkodik és kivakar minket a homályból, ha az iróniadetektora nem is feltétlenül van helyesen beállítva.

  • Gyalogfarok

    A forró vízról nekem is van egy szürreális élményem. Amikor három nap utazás után megérkeztem, a leendő kollégáim elvittek a puccos étterembe, ahol letettek elém egy csésze forró vizet…
    Na, gondoltam magamban, neszkávé vagy levespor? Aztán láttam, hogy a többi is issza a forró vizet, hát én is belekóstoltam.
    Az erdélyi a velkám dzsrink jobban tetszik.

  • virágelvtárs

    @Gyalogfarok: Hidd el, van az 100000 is. Szerintük. Minél nagyobb egy meddő kultúrvita, annál több.
    A tények szerint olyan max 20000 körül.
    Gondolom a kólát is azóta hozza a télapó.

    De nem is ez volt a lényeg, amúgymeg.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük