Tengerimalac-ügyi körkép

A kitartó olvasók egészen biztosan emlékeznek rá, hiszen a blogon többször is szóba kerültek, hogy vietnámi életünk alatt bekerült a családba néhány szőrös teremtmény.

Első körben hárman jöttek, majd ezt követte egy negyedik, majd még kettő. A még kettő egyike kismamaként jött, így lett egy hetedik hölgy is – merthogy mindannyian nőstények. A kettes másik tagja is tartalmazott meglepetést, csak ott két hím született, így ők gazdásodtak.

Végül bővült a család még egy utolsó borzassal, így lettek végül nyolcan.

 

 

img_20180815_064557_hht.jpg

A nyolcadik kedvenc

 

A Vietnámból Európába juttatásuk nem volt sem egyszerű, sem olcsó, de végül sok vacakolás után sikerült beszerezni a kiviteli engedélyt – a magyar behozatali meglepően könnyű feladat.

 

 

Bár hála az Edelweiss Air több mint hét órás késésének, majd a nem tervezett zürichi éjszakázásnak, a malackák bő fél nappal tovább voltak a látókörömön túl, a repterek elzárt részein hánykolódva, szerencsére jól vizsgáztak, s ép bőrrel megúszták a kalandot. Az én idegrendszerem kevésbé.

 

 

Hazaérve a trópusokról aztán határozottan élvezték a hűvösebb téli időt, velem ellentétben, majd a hűvösebb nyári időt is, amiben szintén nem osztoztam a lelkesedésükben. A hőségriasztásokról én már épp lemaradtam a szigetre történő migráció miatt, de a picinyek nem, mivel most a szüleim gondoskodását élvezik. Sajnos nem sokkal a költözésem előtt a nálunk született kishölgy búcsút vett tőlünk, így jelenleg csak hét röfi várja, hogy utánunk jöhessen.

 

 

Vietnámból nem volt a légiközlekedésen túl másik opció, de errefelé szerencsére van. Bár sziget, komppal közúton is megközelíthető, s ez a sors vár majd a kis csapatra, ha eljön az idejük.

Hogy ez pontosan mikor lesz, az még képlékeny. Mi szeptember közepén költözünk át a házba, s akkor még lesz némi tennivaló, mire elkészül a szobájuk és a kerti lakhelyük is. Azért remélhetően legkésőbb október elején már a smaragd sziget füvét legelhetik.

 

 

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

3 hozzászólás

  • kisrumpf

    S kivel hozatod ki a malacokat, ha megkerdezhetem? Van nehany kisteherrel jaro ceg, akik Mao es a sziget kozt szallitanak, oket bizod meg, vagy csaladtag hozza a csapatot? Gondolom, alapos allatorvosi papirozast igenyel a dolog.

    Miota olvastam a tieidrol, egeszen nosztalgikus hangulatba kerultem, eszembe jutottak gyerekkorom malackai. Ha valaki nyitotta a kulso szoba ajtot, a belso szobaban mar felhangzott a kajaban remenykedo visitas 🙂 a terrarium felol.

  • Liping

    @kisrumpf: ismerős hozza majd. Pár egyéb, nem élő dologgal együtt.

    Doki nem kell hozzá, EU-n belül többnyire semmi nem kell, csak mennyiségi korlátozás van (ha nem kereskedelmi célra szállít az ember). Ide annyival komolyabb a helyzet, hogy kell kitölteni egy papírt, bejelenteni a tényt, hogy jönnek, ezt emailben elküldeni hivatalba, illetve egy példányt a malacoknak együtt vinni belőle.

    A tengerimalac majdnem mindenhol szürkezóna, az EU még egészen csodálatos, hogy egyértelmű a tekintetükben. De veszettséget nem terjesztenek, így nem is oltják őket ilyen ellen, ergó ilyen igazolást nem is lehetne róluk szerezni. Másrészt a malacokat nem chipelik, így igazából bármikor kicserélhetőek, akármilyen papírt is állítanának ki róluk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük