Gasztro: kolbász és szalonna

Tegnap megkívántam a disznóhúst, úgyhogy kigurultam az utcába a múltkori helyre, ahol azt a nagyon finom szalonnát vettem.

——

Ezúttal nem egész, szőrős disznólábból fűrészeltettem le a kívánt mennyiséget, hanem egy kisebb darabot hoztam el. Comb, füstölt, s nagyon jó fajta. Zsír alig van rajta, szinte teljesen színhús. S az íze… Most sem okozott csalódást.

P1010008

Ilyen guszta szeleteket sikerült vacsihoz kinyernem.

P1010009

Hátul látszik a lefejtett zsíros rész is. Kb. egy ujjnyi lehetett.

Mialatt a szalonnát pörkölgették hátul, hogy aztán becsomagolják és hazahozhassam, a falon lógó, határozottan kolbászgyanús termékre lettem figyelmes. Az is volt, füstölt, parasztkolbászra hajazó forma. Az egyik szálból hiányzott egy kisebb darab, így a belsejét is meg lehetett nézni. Kicsit zsírosnak tűnt, de még így is sokkalta barátságosabbnak látszott, mint bármi más helyi kolbászszerűség. Ha már ott voltam, abból is vettem egy keveset.

Itthon megcsócsálva nem tűnik rossznak. Kissé sok benne a háj, de máskülönben egész jó. Elég fűszeres, kicsit erős is talán (nekem nem annyira, de e téren nem vagyok mérvadó, már a helyieket is kezdem kiakasztani vele, hogy a híresen erős konyhájuk kapszaicin-tartalma nem üti meg az ingerküszöböm). Más ízű, mint a mi kolbászaink, de határozottan fogyasztható, s paprikás krumpliba meg egyenesen mennyei lesz.

P1010018—-

Azért a szalonnát meg sem közelíti, az nagyon ott van.

***
Készült kép is, de a blog.hu valamiért megint bedurcizott. Később igyekszem belepasszírozni.
UPDATE: fenn vannak a képek is.:)
Hozzászólnál Facebook fiókkal?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük